Milyen a jó kenyér?
Általánosan elmondható, hogy a jó kenyér kívül-belül az arányosságot testesíti meg, vagyis nem esik sem kinézeti, sem ízbéli túlzásokba. Én leginkább azt nem szeretem, ha oda van égetve (ergo pirosra van sütve), ha tömör a bélzete vagy ha túl savanyú. Ez utóbbi egyúttal a leggyakrabban elhangzó előítélet a kovászos kenyér kapcsán. Az igazság viszont az, hogy a túlzott savanyúság azt jelzi, hogy a kenyértészta túl melegen kelt és amit úgy fordítanék le, hogy ez az elrontott kenyér íze.
Ezek alól egy kivétel van, a rozs, aminek rajongói szinte külön kasztot képeznek a kenyérfogyasztók között. A rozsnak egyrészt nagyon is jól áll a savanyúság, másrészt a savas közegnek köszönhetően a rozsra erősen jellemző gumi- és nyálkaanyagok emészthetőbbek lesznek. Viszont épp ezeknek a nyálkaanyagoknak köszönhetően a sikér nem lesz képes sikérvázzá alakulni és megtartani az erjedési gázokat, emiatt pedig tömörebb lesz a bélzete.
Emellett három fontos tényező van, ami garantálja, hogy a lehető legjobb kenyerek készüljenek:
hosszú érlelési és kelesztési idő - egy átlagos kenyérnél min. 14 óra.
adalékanyag mentesség
minőségi alapanyagok
Az árak a Rendelés oldalon, az aktuális megrendelőkben találhatók.
Pane Siciliano
(barna kenyér)
750 g
sütés: szombaton
40% bio TK* tönkeliszt, 40% bio világos durumliszt, 20% kenyérliszt, fekete olajbogyó, 2% só, búzakovász.
A tönkeliszt köves malomban készült, helyi, bio gabonából.
Teljes kiőrlésű tönkölykenyér
750 g
sütés: csütörtök
75% bio TK* tönkölyliszt, 25% kenyérliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász.
A tönkölyliszt köves malmban készült, helyi, bio gabonából.
Batátás kenyér
750 g
sütés: kedden
kenyérliszt, bio kövesmalmi TK tönkölyliszt, édesburgonyaliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász
Parasztkenyér
(félbarna)
750 g
sütés: kedd / csütörtök / szombat
85% 80-as búzaliszt, 15% TK* búzaliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász.
Bagett
(félbarna)
500 g
sütés: kedd / csütörtök / szombat
85% 80-as búzaliszt, 15% TK* búzaliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász.
Mijó kenyér
(félbarna)
750 g
sütés: kedd / szombat
1/3 TK* bio bánkúti*** búzaliszt, 1/3 világos tönkölyliszt, 1/3 világos bio durumrozs** liszt, 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász.
Sokmagvas kenyér
(félbarna)
750 g
sütés: kedd / csütörtök / szombat
85% 80-as búzaliszt, 15% TK* búzaliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász, magkeverék (napraforgó, len, szezám, tök és mák) kívül és belül.
Magvas bagett
(félbarna)
500 g
sütés: kedd / csütörtök / szombat
85% 80-as búzaliszt, 15% TK* búzaliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász, magkeverék (napraforgó, len, szezám, tök és mák) kívül és belül.
Fehér
búzakenyér
750 g
sütés: csütörtök
100% 80-as búzaliszt,
2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász.
100% RØZS kenyér
Diétás termék! / telj. kiőrl.
750 g
sütés: 2hetente szombaton
100% köves malmon őrölt, bio TK* rozsliszt, 1% vagyis fél adag adalékmentes erdélyi só, rozskovász.
A liszt köves malomban készült, helyi, bio gabonából.
Ajánlott búzamentes és sószegény étrendhez.
Teljes kiőrlésű
alakor kenyér
750 g
sütés: 2hetente szombaton
100% köves malmon őrölt, bio TK* alakorliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, alakor kovász.
Teljes kiőrlésű rozskenyér
750 g
sütés: kedd
min. 85% TK* rozsliszt, 15 % kenyérliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, rozskovász.
Butykó
világos, kovászos szendvicsalap
130 g
sütés: kedd / csütörtök / szombaton
80-as búzaliszt, 15% tk búzaliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász
Magvas butykó
világos, kovászos szendvicsalap
130 g
sütés: kedd / csütörtök / szombat
80-as búzaliszt, 15% TK búzaliszt, magkeverék (napraforgó, len, szezám, tök és mák), 2% adalékmentes erdélyi só, búzakovász.
Foszlós kalács
Nem vegán!
500 g
sütés: csütörtök
Formában sült, fonott kalács. 100% finomliszt, tej, vaj, cukor, tojás, élesztő, tengeri só.
Briós
Nem vegán!
100 g
sütés: csütörtök
100% finomliszt, tej, vaj, cukor, tojás, élesztő, tengeri só. Vaníliás cukorral megszórva
Fonott kalács
Nem vegán!
500 g
Időszakosan
Négy-szálas fonott kalács.
100% finomliszt, tej, vaj, cukor, tojás, élesztő, tengeri só.
Perec
Nem vegán!
100 g
sütés: kedd / szombat
85% finomliszt, 15% bio durumrozsliszt, búzakovász, vaj, élesztő, tengeri só.
Hosszan érlelt tészta.
Felületi ízesítés: só-öntet / magvas / sajtos.
Kifli
Nem vegán!
100 g
sütés: kedd / szombat
85% finomliszt, 15% bio durumrozsliszt, búzakovász, vaj, élesztő, tengeri só.
Kézzel sodort termék, hosszan érlelt tésztából!
Felületi ízesítés: natúr / sajtos.
Hamburger buci
Nem vegán!
100 g
sütés: csütörtök
100% finomliszt, tej, vaj, cukor, tojás, élesztő, tengeri só.
Hot dog kifli
Nem vegán!
80 g
sütés: csütörtök
100% finomliszt, tej, vaj, cukor, tojás, élesztő, tengeri só.
Az allergén információk félkövér dölt betűkkel vannak jelölve.
* TK = teljes kiőrlésű
** és *** - ezekről a lisztekről bővebben itt lehet olvasni.