Kenyér, glutén, gabonák
Ez a témakör meglehetősen felpörgött az elmúlt években és ember legyen a talpán, aki követni bírja az újabb és újabb trendeket. Hol a teljes kiőrlésű, hol a fehér kenyér ajánlott, természetesen mindig más és más szempontból megközelítve a problémát. Nekem mint péknek nem feladatom, hogy rendet tegyek a fejekben vagy igazságot szolgáltassak egy szemléletnek vagy mondjuk egy gabonának. Ehhez sem tudást, sem szerepet nem osztottak nekem. Ettől eltekintve szívesen segítek, ahol tudok és megsütöm a számunkra elérhető legjobb alapanyagokból, a lehető legjobb és legegészségesebb termékeket.
Egy dolog biztos, a gabonák tudatos termesztésével az emberiség, addig sosem látott hatékonysággal jutott hozzá a legelemibb tápanyagokhoz és ez azóta is így van. Bár életmódunk és étkezési szokásaink meredeken megváltoztak, lemondani nagyon nehéz a gabonák által nyújtott viszonylag olcsó opcióról, így csak rajtunk áll, hogy okosan és fenntarthatóan használjuk azokat.
Buzsé, Rozsé, két jó kovász (első a búza-, második a rozskovászom neve)
Mit tud a kovász, ami annyira eltérő végeredményt mutat a sima élesztős, bolti kenyérhez képest? Ez is egy sokösszetevős kérdés, ami ott kezdődik, hogy a kovásznak teljesen más a mikróba-készlete mint a sütőélesztőnek. Ennek köszönhetően végbe tud menni az alkoholos és a (tej- és ecet-) savas erjedés is. Ez egy lényegesen komplexebb fermentációs folyamatot eredményez, ami kihat a kenyér állagára, ízére, illatára, eltarthatóságára, beltartalmi értékeire és emészthetőségére. Szintén annak köszönhetően, hogy más a mikroflórája, az erjedés lassabb, a tésztának sokkal hosszabb a kelési ideje, ami az egész technológiai folyamatot megváltoztatja. Így készülnek a hűtőztetett hosszú érlelésű kenyerek, amelyek 12- vagy akár 36 órát is "készülődnek" a kisütésre. Az ilyen típusú kenyerek könnyedebbek, emészthetőbbek lesznek és többféle gabona-érzékenységre is megoldást kínálhatnak.
Milyen “gabona-érzékenységen” segíthet a kovászos kenyér?
A fent említett problémakörbe a következő betegségek tartoznak:
Cöliákiás gluténérzékenység (régebb lisztérzékenység), ami egy autoimmun betegség vagy allergia. Életre szóló diétával és teljes glutén megvonással kezelhető. A kovászos kenyér nem segít.
Nem cöliákiás gluténérzékenység, hasonló panaszok, de az autoimmun válasz nem mutatható ki vizsgálatokkal. Nem életre szóló, gyógyítható, kezelhető, a kovászos kenyér megoldás lehet.
IBS (irritábilis bélszindróma) emésztőrendszeri betegség, amely egyéb panaszokkal is járhat. A kovászos kenyér megoldást nyújthat.
Gabona-allergia. Nagyon ritka betegség. A kiváltó okok, a gabonákban levő különböző fehérjék. Nincs információm.
Élesztő-allergia. Nagyon ritka betegség. A szervezet az élesztőgombák bizonyos fehérjéire ad autoimmun választ. Mivel a természetes kovász mikróbáinak egy részre szintén élesztőgombákból áll, így ezen a kovászos kenyér nem segíthet.
Fontos kiemelni, hogy a fent említett betegségeknél is vannak különböző fokozatok, így a termékeim használhatósága is ennek függvényében változhat!
Teljes kiőrlésű
alakor kenyér
750 g
sütés: 2hetente
szombaton
100% köves malmon őrölt, bio TK* alakorliszt, 2% adalékmentes erdélyi só, alakor kovász.
Ajánlott enyhébb gluténérzékenyek étrendjéhez.
Glutént tartalmaz.
100% RØZS
kenyér
750 g
sütés: 2hetente
szombaton
100% köves malmon őrölt, bio TK* rozsliszt, 1% vagyis fél adag adalékmentes erdélyi só, rozskovász.
Ajánlott búzamentes és sószegény étrendhez.
Glutént tartalmaz.